söndag 21 oktober 2012

Fredsprocessen i Colombia invigd i Oslo

Podiet i Oslo med de två delegationerna från gerillan och regeringen Santos.


TEGUCIGALPA / 2012-10-21 / Fredsdelegationerna från Colombias regering och vänstergerillan FARC startade formellt fredsförhandlingarna den 18 oktober i Oslo.
I snart ett halvt sekel har den väpnade konflikten i Colombia pågått. Tre tidigare fredsprocesser har varje gång brutits av regeringen och kriget har skördat nya offer på bägge sidor under en ny tioårsperiod.
Det finns en försiktig optimism denna gång. Men redan vid invigningen i Oslo förlorade Humberto de La Calle, regeringen Santos´ chefsförhandlare, kontrollen och utnyttjade en fråga från en journalist för att attackera Ivan Marquez, FARC-gerillans chefsförhandlare. Denne hade i sin beskrivning av situationen i Colombia belyst två centrala teman som beskriver den politiska och ekonomiska situationen; utplundringen av Colombias naturresurser och konsekvenserna av den nyliberala modellen. I världen är det bara Haiti och Kongo som är mer ojämlika än Colombia.
– Det går inte att kedja fast denna process till en politik som bara fokuserar på hur några kapitalister ska garanteras upprörande vinster samtidigt som de inte bryr sig det minsta för fattigdomens offer som utgör 70% av befolkningen, underströk Marquez.
Ivan Marquez, medlem av den högsta ledningen för FARC-EP; El Secretariado.

Kongressledamot för gerillan
Gerillaledaren valdes till kongressledamot under fredsprocessen 1984-1989. Men han fick order att dra sig tillbaka till bergen när det “smutsiga kriget” eskalerade 1986-1987 mot den då nybildade vänsteralliansen Union Patriotica, UP. Totalt mördades närmare 5.000 av UP:s bästa kader.
Men Humberto de la Calle avfärdade Marquez med att dessa frågor inte hör hemma i förhandlingarna. Varken den militära doktrinen, utländska multisars operationer i landet eller andra för Colombia strategiska frågor ska diskuteras, menade La Calle.
Delegationerna lämnade Oslo redan dagen efter invigningen och reste till Havanna där de reella förhandlingarna ska pågå. Nästa diskussion äger rum den 15 november och ska behandla jordfrågan. Ivan Marquez kommer säkert komma tillbaka och kritisera det faktum att av Colombias 114 miljoner hektar har 38 miljoner avdelats för oljeutvinning och elva miljoner till gruvbrytning. En minimal procent av vinsterna stannar kvar i Colombia medan resten förs ut av de transnationella bolagen.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.